Een Afrikaanse keuken

 

In de afgelopen weken heb ik heel wat tijd doorgebracht in de keuken van de moeder van Kelly en ik kan je zeggen dat is een echt schouwspel: alles wordt met heel veel zorg klaargemaakt en wat ik bijzonder vond, je kookt nooit alleen. Altijd is er wel iemand die meehelpt bereiden, dochters, nichtjes, soms een neefje voor het zwaardere werk of voor het slachten of een meisje van de straat die potatoeleaves komt verkopen en voor een kleine meerprijs de bladeren meteen klein snijdt. Om op de scholen in Nederland de jongeren te laten ervaren hoe dit koken gaat hebben we een aantal voorwerpen uit de keuken gekocht en meegenomen.

De Coalpot, een ijzeren stoof met binnenin terracotta. Hierin worden kooltjes gestookt. Met de ijzeren lepel worden kooltjes verwijderd of toegevoegd om het vuur zachter of harder te laten branden.

De fana en kalabas om rijst en andere ingredienten te wassen en schilletjes eruit te schudden.

De matawodo en matapensil. Hiermee worden kruiden maar ook rijst fijngestampt.

Een gezellige boel.