Youth Advocacy Network YAN

Hieronder vindt u het plan voor YAN voor 2019

The Youth Advocacy Network afgekort YAN, bestaat uit een 35 tal jongeren in Kabala die zich sterk maken voor de bewustwording van het belang van onderwijs om zoveel mogelijk kinderen en jongeren naar school te laten gaan. Er worden onderwerpen aangesneden zoals kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Daarnaast strijdt de groep ook voor andere kinderrechten in hun land Sierra Leone.
De groep heeft een dagelijks bestuur.
Dit bestuur bestaat uit:

President Sajor Jalloh
Vice president Fatu Sewenatu Mansaray
Secretary general Amadu Wurie Shaw
Financial secretary Bangalie Mansaray
Organizing secretary Dannette Thulla (sinds mei 2018 en niet op de foto)
Public relations officer Manty Mansaray

Van links naar rechts: Kelly, Bangalie, Fatu, Sajor, Marie-José, Amadu en zittend Manty.

De groep heeft in oktober statuten opgesteld.
YAN Constitiution Oktober 2017

Verder heeft YAN zich in Kabala laten registreren als CBO (community based organization).

Om de doelen van YAN te bereiken zijn er een aantal acties opgezet. Deze acties zullen in 2018 verder worden uitgewerkt. Om u een indicatie te geven van de kosten per activiteit hebben we er een aantal bedragen achter gezet.
De acties van YAN zijn:

 • Schoolgelden: Binnen de groep YAN zullen 13 – tal kwetsbare jongeren schoolgeld ontvangen zodat ze naar school kunnen gaan. (Kosten schoolgelden 2017/2018: 1080,70 euro) Verder zijn er in januari 2018 voor de leerlingen van de bovenbouw van de middelbare school, schoolboeken worden aangeschaft die in het kantoor zijn opgeslagen zodat ieder lid van YAN  hier kan studeren.
  ( Kosten aanschaf schoolboeken 2018: 190 euro)
  In september 2018 zullen boeken voor de onderbouw worden aangeschaft omdat er dan ook leerlingen uit de onderbouw ondersteund worden.
  Vanaf het schooljaar 2018-2019 heeft de regering besloten dat het schoolgeld voor de middelbare school zal worden afgeschaft en ondersteunen we leerlingen middels een soort pakket waarin ze een uniform, schoenen, een rugzak, pennen en schriften krijgen, kosten per leerling 30 euro. Voor 2018-2019 gaat het om 35 leerlingen.
 • YAN kinderrechten activiteiten: YAN zal een 6 tal activiteiten ondernemen om het recht op onderwijs en andere rechten van jongeren te bevorderen. (geschatte kosten per jaat 2300 euro)
 • Kantoor: begin 2018 wordt er gezocht naar een geschikte ruimte om minimaal een keer per week samen te komen. Het idee is om deze ruimte multifuctioneel te gebruiken; er zullen o.a. studieboeken aanwezig zijn en er zal een opslag zijn voor de tuingereedschappen. (Huur 2018/ 2019:  949 euro)
 • YAN farm: de jongeren van YAN hebben sinds juli 2018 de beschikking over een stuk land bij Kabala Secondary school. Hierop verbouwen ze allerlei groentes. Het doel hiervan is om de jongeren wegwijs te maken in het bedrijven van de landbouw en om op den duur YAN (gedeeltelijk) onafhankelijk te maken van gelden vanuit Nederland. (Kosten aanschaf gereedschappen, mest en zaden 2018: 600 euro)
  En zo komt dat dan bij ons binnen: voorstel aanschaf gereedschappen
 • YAN pads: als experiment zijn er begin 2018 stoffen vanuit Nederland meegenomen om 100 stuks uitwasbaar maandverband te maken. In juli 2018 is er een naaimchine geschonken door een mevrouw uit de Andreas Parochie. Alhoewel de meisjes van de groep in het begin erg enthousiast waren blijkt dat de kunst van het naaien met de naaimachine moeilijker is dan ze dachten. Voor het najaar van 2018 gaan we kijken of er een aantal meisjes een naaicursus kunnen volgen. Achtergrond: onderzoek van UNICEF wijst uit dat in Afrika 1 op de 10 meisjes gedurende 5 dagen per maand niet naar school gaan vanwege hun menstruatieongemakken. Kosten stoffen en naaimachine 200 euro. Kosten cursus fashion and design/ tailoring 80 uur)