Wat is er met de farm gebeurd ?

Toen we in januari een bezoek brachten aan YAN waren we nieuwsgierig naar de opbrengst van de farm. Er werd nogal geheimzinnig over gedaan, ze wilden ons verrassen en niets zeggen. Nog steeds is mij niet helemaal duidelijk waarom, de waarde van geld en de kijk op de waarde van geld is hier toch heel anders dan daar. Uiteindelijk kregen we te horen wat de totale opbrengst in 2018 is: 1.600.000 leones, ongeveer 160 euro.
Mag je daar trots op zijn? 160 euro is in Sierra Leone een heel vermogen.
Als je bekijkt hoe weinig leden echt actief zijn geweest op de farm dan valt dat tegen. Kijk je wat wij als STA aan geld hierin hebben geïnvesteerd dan valt dat zeker tegen. Maar… ze hebben hopelijk er wat van geleerd en een startende onderneming gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.

Voor 2019 zijn we nu overeengekomen dat ze doorgaan met de farming. De gereedschappen zijn er, de kunstmest die in 2018 is gestrooid is goed voor 2 jaar en ze gaan zich dit jaar concentreren op een gewas de Konsho, een soort bonen. Voor de Konsho hoeft er niet zoveel omgespit te worden (er zijn dit jaar veel jonge meisjes in de groep die dit lichamelijk niet aan kunnen) en de Konsho worden minder snel gestolen dan de mais.
In maart hebben ze de Konsho van het vorig jaar geoogst. Ze hadden een half kopje gezaaid, kosten 600 leones (6 cent) als uitprobeersel. Hieruit kwamen 40 kopjes oogst. Dat heeft 48.000 leones (4,80 euro) opgebracht.

De oogst van de bonen

Het blijft een heel andere wereld maar we blijven ze steunen!