Het 2 jarig bestaan van YAN

De meisjes van Semamaya met hun nieuwe t shirt. Links Finah Conteh, mentor voor de meisjes en rechts Sajor Jalloh, de president.

Op 18 augustus vierden we het 2 jarig bestaan van YAN. We hebben jullie even niet op de hoogte gehouden van de voorbereidingen van deze gedenkwaardige dag maar ik kan jullie vertellen dat dit niet gemakkelijk was. Zoals altijd moest YAN een plan en budget indienen en wat nog nooit gebeurd is, gebeurde nu: we stonden volledig tegenover elkaar met plan en budget. Waar YAN deze dag wilde besteden aan het ter sprake brengen van probleem van bendes en drugsgebruik in de stad Kabala, zagen wij deze dag meer als een pas op de plaats, evalueren wat er tot nu toe gebeurd is en samen kijken naar de toekomst. Hun plan leek ons nu niet van belang en zelfs gevaarlijk, hoe konden ze het in hun hoofd halen om met deze bendes te willen gaan praten (want dat is wat ze uiteindelijk wilden) met een YAN groep die het laatste jaar zo veel jonger is dan een jaar geleden.
Er zijn heel wat discussies gevoerd en alhoewel we hun normaal niet ons idee willen opdringen vonden we ook steun bij de advisors.

Uiteindelijk werd dit het plan: de activiteit zou in het kantoor van YAN worden gehouden en er zou niet zoals gevraagd een grote hal worden gehuurd. In plaats van 120 mensen zouden er maar maximaal 20 worden uitgenodigd ( op dit moment bestaat YAN uit maximaal 15 leden die in Kabala wonen dus 120 mensen leek ons een beetje overdreven) Voor de meisjes van Semamaya zou er een YAN t shirt worden gekocht.
Er werd door ons een voorstel gedaan voor het programma en dat hebben ze enigszins aangepast, zo gehouden.

Het programma

Zelf hebben we ook nog een brief geschreven voor YAN en de toehoorders die op de dag zou worden voorgelezen.

De dag verliep geweldig, er was belangstelling van mensen die het beste voor hebben met de jongeren in Kabala zoals de District Youth Counsil, een sociaal werker van Social Wefare, iemand van Radio Shalom die met goede ideeën kwam om de groep zelfstandig te maken…. We hebben video’s gekregen waarbij al deze mensen hun visie en ideeën gaven en de jongeren een hart onder de riem staken en ook stimuleerden vooral door te gaan en later als je iets geleerd hebt ook de jongere generatie te helpen om vooruit te komen, heel waardevol!

Hieronder het verslag van YAN.
Een verslag van een groep jongeren waar menig organisatie nog veel van kan leren!

Wat ons opviel was dat YAN in bepaalde opzichten anders dan andere organisaties opereert en dat dat de aanwezigen heeft verbaasd. Jongeren die zorgen voor jongeren. Jongeren die elkaar leren, door bijvoorbeeld in een vergadering om de beurt, groot en klein, voorzitter te zijn, op te komen voor hun mening en rechten.
Hieronder enkele foto’s.