De landbouw.

In Koinadugu district is de landbouw een belangrijke bron van inkomsten. De grond is erg vruchtbaar en er zijn stukken moeras waar je rijst op kunt verbouwen. Met YAN hebben we geprobeerd of ze samen een stuk grond kunnen bewerken en groente kunnen verbouwen maar dat bleek allemaal toch te moeilijk om verschillende redenen. Een ervan is denk ik dat de jongeren in de tijd dat ze naar school gaan, thuis niet kunnen helpen en als je dan na school ook nog eens op de YAN farm moet gaan werken, kan ik mij voorstellen dat ouders in opstand komen.

Tijdens ons bezoek begin januari hadden we een gesprek met Manty, een jonge vrouw die in 2018 via onze stichting naar de middelbare school is kunnen gaan. Later is ze uitgekozen om via een Duitse organisatie cursussen te volgen om les te geven aan boeren. Daarvoor is ze zelfs vorig jaar naar Ivoorkust en Ghana mogen reizen. Met haar 21 jaar was ze de jongste. Heel bijzonder voor een vrouw uit een dorp in Koinadugu.

In de begin periode heeft Manty zich altijd ingezet voor YAN en was ze een steun voor de jongere meisjes in de groep.
Nu kwam ze bij ons met de wens om in Makeni 2 jaar landbouw te gaan studeren.
We hebben voor haar mensen gezocht die haar willen sponsoren want deze studie zou een te grote hap uit ons budget voor YAN zijn. En nu gaat ze van start, spannend want deze weg zijn we nog niet ingeslagen.