De Coronacrisis

Terwijl ons land helemaal in de ban is van het vreselijke Coronavirus, vragen sommige mensen zich af hoe het nu in Sierra Leone is.
Het goede nieuws is dat er op dit moment (31 maart) nog geen besmettingen zijn.

31-03-2020 Bron Nu.nl

Voor de mensen in Sierra Leone zijn er echter al heel wat dingen veranderd: de grenzen zijn dicht en sinds vorige week is de noodtoestand uitgeroepen: van 7 uur ’s avonds tot 7 uur ’s morgens moet iedereen binnen blijven. Verder gaan vanaf vandaag alle scholen dicht. Dat heeft natuurlijk alweer een enorme impact voor de leerlingen; in 2014 zijn de scholen immers ook al een jaar dicht geweest vanwege de Ebolacrisis. Er is geen online onderwijs zoals hier en zelfs aan boeken is een groot gebrek.

Hoe gaat het dan met de jongeren van YAN?
Nadat wij weg zijn gegaan is het enthousiasme wat er tijdens ons bezoek was gebleven. Iedere zaterdagse bijeenkomst zijn er een flink aantal leden aanwezig en eind februari hebben twee oudere leden, Gibrilla en Osman, het initiatief genomen om computerlessen te geven op woensdag en op zondag. Na een aarzelende start komen er steeds meer geïnteresseerde leden naar de les.

Helaas heeft de groep besloten om de computerlessen stop te zetten nu de scholen dicht gaan.

Toch nog even deze leuke video:

De video is eerder opgenomen in het kantoor van YAN
Heel langzaam begint YAN te groeien en komen er eigen initiatieven in het kantoor.


Maar nu, hoe zullen zij deze Coronacrisis doorkomen in een land waarvan we weten dat er nauwelijks zuurstoftherapie kan worden gegeven, laat staan dat er beademingsapparaten zijn.

Goede preventie is het enige waaraan zij kunnen doen en al lijken de maatregelen van de overheid op dit moment nu er nog geen (geteste) coronabesmettingen in het land zijn, wat overdreven, het buiten houden van het virus is het enige waar de bevolking bij gebaat is.
Gistermiddag zijn YAN leden naar de drukkerij gegaan om posters te printen, posters met pictogrammen hoe besmetting met het Coronavirus te voorkomen. Pictogrammen omdat de meeste mensen niet kunnen lezen en schrijven. Deze posters zijn gemaakt met afbeeldingen die wij hier hebben gefotografeerd en via Whatsapp hebben doorgestuurd. Deze week gaan YAN leden posters ophangen. Dit is ook Advocacy en zorg voor elkaar. Maar er is geen stromend water en zeep is voor sommigen een kostbaar goed is. Het is tenminste iets……