Het nieuwe schooljaar

In de afgelopen weken is er weer veel werk verricht.

Er werden rapporten van het afgelopen schooljaar verzameld door de ambassadors/ mentoren in YAN. YAN heeft voor elke middelbare school een ambassadeur. Zij monitoren de jongeren die van ons sponsoring krijgen om naar school te gaan. Zo houden wij de voeling met de studenten en de ambassadeurs leren om jongere leerlingen te begeleiden.
Van bijna elke leerling hebben we een rapport gekregen. Een leerling is verhuisd en een leerling, zij stond bijna voor het eindexamen, heeft de school verlaten. De overigen gaan allemaal naar de volgende klas.

Daarna moesten de schoenmaten doorgegeven worden en elke leerling moest langs gaan bij de kleermaker om zijn of haar maten te laten opmeten.

Bij de kleermaker

Er worden materialen gekocht zoals pennen, schriften, sokken…. Dit jaar zit er voor het eerst een doosje met, zoals zij het noemen, rekeninstrumenten.

Alle materialen worden per leerling gebundeld. Gibrilla zet er vervolgens de naam van de leerling op.
Ik heb bewondering voor deze jonge mensen die dit vol overgave doen.

Voor het komende jaar kunnen we uiteindelijk 43 leerlingen sponsoren. Dit is ondanks de coronapandemie waarin het voor ons heel moeilijk was om geld te genereren, een grote groep. Op dit moment hebben we voor 32 studenten een sponsor die maandelijks een bedrag doneert, dat geeft ons een beetje zekerheid voor de komende tijd.
Wij zijn hen dan ook ontzettend dankbaar!

Dan breekt de grote dag aan. In het YAN kantoor moeten de studenten met ouders zich melden om hun schoolmaterialen in ontvangst te nemen.

In de onderstaande video vertelt Lamin dat de sponsoring in overleg met ons gaat.
Zelfs in een rijk land als Nederland, vertelt hij, krijgen jongeren niet elk schooljaar een nieuwe rugzak. We hebben daar vaak discussies over gehad maar nu is besloten dat je een rugzak krijgt op de basisschool, de eerste klas (JSS1, junior secondary school1) en de 4e klas (SSS1 senior secondary school 1) van de middelbare school. Je kunt best langer dan een jaar met een rugzak doen.

(ik heb mij hier vaak over verbaasd, de discussies die ik elk jaar met YAN hierover heb gevoerd. In een land waar enorme schaarste is elk jaar om een nieuwe rugzak vragen. Ik kan daar voor mijzelf 2 redenen voor bedenken: je kunt bluffen met je nieuwe rugzak of je geeft je oude rugzak door aan een jonger kind in de familie. Maar uiteindelijk hebben de discussies het toch hun vruchten afgeworpen. En een rugzak van 3 jaar oud is ook best nog goed door te geven aan een jonger broertje of zusje 😉 )

Het is al donker als iedereen blij naar huis gaat.