Ontmoeting met YAN

We zijn weer thuis en moeten langzaam ons aanpassen aan het Nederlandse systeem.
Maar eerst hier een verslag van de onmoetingen met onze jongerengroep.
Op 31 december was er een eindejaarsfeest georganiseerd door de jongeren, na een warm welkom werden we getracteerd op een heerlijke maaltijd bereid door de hele groep, jongens zowel als meisjes.
Zie hieronder ons bord met een voor ons iets te grote geitenpoot.

Daarna party-time in de beachbar met veel dans en plezier.

Op 5 januari waren we pas weer in de gelegenheid om terug te reizen naar Kabala en die dag en ook de morgen erna hebben we samen op een rij gezet hoe het afgelopen jaar is verlopen en wat de verwachtingen over en weer zijn voor de toekomst.
Je kunt dat splitsen in 4 zaken die we het komde jaar moeten regelen om alles beter van de grond te krijgen.
1. Een planning voor 2018 voor de advocacy activiteiten die gericht zijn op meer kinderen/ meisjes naar school.
2. Voortzetting van het betalen van schoolgeld aan jongeren uit de groep die dat niet kunnen betalen. Er zal in het komend jaar ook gekeken worden naar de nood aan schoolboeken.
3. Faciliteiten waar langzaam behoefte aan komt zoals  het huren van een ruimte, kantoor of plek om samen te komen en deze plek zal dan ook moeten worden voorzien van bijvoorbeeld tafels en stoelen.
4. Het genereren van inkomsten om de groep op den duur onafhankelijk te maken, gedacht wordt hierbij aan het maken en verkopen van disposable maandverbanden hierover zal ik later meer vertellen en het verbouwen van groente.
Voor dat laatste heeft een oom van Sajor al een stuk grond ter beschikking gesteld en Owen Jones heeft aangeboden om de jongeren de kneepjes van de landbouw te leren. Zo kunnen ze skills leren die ze ook in hun verdere leven kunnen gebruiken.

Vergadering in de beachbar

De kalenders die over waren hebben we verloot onder de meest actieve leden. Deze loting was een groot feest van enthousiasme.

We hadden posters meegenomen, posters met een wereldkaart, de kaart van Afrika, het periodiek systeem, het menselijk lichaam en met de tafeltjes en het alfabet. Dit zijn dingen die ze daar helemaal niet hebben of kennen en de posters werden dan ook met veel bewondering bekeken.

Op 6 januari hebben we ’s morgens verder vergaderd; er was zoveel te bespreken!
Het maken van disposable maandverband werd gedemonstreerd en er zullen een paar meisjes aan de slag gaan om dit te maken. Owen Jones was erg enhousiast, hij bevestigde dat er meisjes naar hem toe kwamen die vanwege hun menstruatie niet naar school kwamen omdat ze geen fatsoenlijk maandverband kunnen betalen. De maandverbanden die door de groep gemaakt worden zijn een investering voor een jaar, goedkoper en duurzamer omdat ze kunnen worden uitgewassen.

Bij de vergadering waren ook 2 ouders aanwezig. Zij vertelden hoe blij ze waren dat deze groep zo’n goede eenheid begint te vormen. De moeder van Fatu zei dat als er in september geen schoolgeld was geweest voor enkele kinderen, zij er zeker van was dat vooral de meisjes dan al getrouwd waren omdat het betalen van schoolgeld en het onderhouden van kinderen vaak een te grote financiele belasting voor de (eenouder) gezinnen. Daarnaast hebben de kinderen doordat ze schoolgeld ontvangen en niet heirvoor hoeven te werken meer tijd om te studeren.

Owen Jones vertelde ons verder hoe trots hij is op de groep, over de transparatie en eerlijkheid die er over en weer is.

Op 24 januari zullen we onze ervaringen bespreken met de andere leden van onze stichting en kijken wat we allemaal kunnen realiseren maar jullie begrijpen dat we al deze activiteiten niet kunnen voortzetten zonder jullie (financiele) hulp en doe hierbij dan ook een oproep om deze mooie initiatieven van en voor jongeren in Sierra leone te steunen.