Een baby geboren!

Er is veel te vertellen maar een ding is erg bijzonder, Gladys heeft een 2 tal plaatsen als vluchtplek wanneer je als vrouw bent mishandeld. Een daarvan wordt straks geopend, een is in Bo en een in de farmvillage in Taiama. De farmvillage is een stuk grond waar de vrouwen samen cassava op verbouwen. Miden in de velden ligt de village, waar een 2 tale gebouwen staan. In een leeft opzichter en adviseur Mister John met zijn familie en in het andere gebouw is de Sr Benedict Meditation Hall. Dit is geopend op 31 oktober van dit jaar, de 10e verjaardag van resulutie 1325 van de VN (zoek dat zelf maar op)  Hier was een meisje,16 ze had weeen, ze was zwanger geraakt tijdens een bezoek in Bo en weet alleen de voornaam van de vader die ze daar ontmoet had. Ze was naar een ziekenhuis in de buurt gegaan maar was daar weggestuurd. Nu is ze naar de Peacevillage zoals ze het noemen gekomen. Die nacht is daar een baby geboren, Gladys had me willen halen om erbij te zijn maar durfde niet. Vannacht zei ze me dat het beter was van niet, de bevallng verliep erg moeizaam, vanwege de besnijdenis. Kortom (de accu geeft het zo op) de baby is geboren en wij mochten hem een naam geven. De dorpelingen hoopten dat we hem Bles zouden noemen en dat was ook het eerste dat bij ons op kwam dus Geert… De dag nacht nadat de baby geboren is zijn we ernaar toe gegaan, het was bijzonder heet en de baby was dik ingepakt. Daar sta je dan met jewesterse ideeen tussen een lokale midwife en een ervaren moeder, de vrouw vab Sir John. OP een gegeven moment werd mij gevraagd de luier te verschonen, de baby reageerde nauwelijks. Had hij het warmwas hij misselijk vanwege het vruchtwater of gewoon moe? Uiteindelijk hebben we toch maar besloten hem naar het ziekenhuis te brengen.
Het ziekenhuis was een klein gebouw met 2 kamers, de gedachte kwam bij mij op dat de baby op de farnm waarschijnljk beter af was. De nurse wilde opnieuw niet naar buiten komen maar vanwege onze aanwezigheid verscheen ze toch plotseling. We mochten haar niet fotograferen omdat ze niet in uniform was zei ze. Zij runde daar de boel werd door de regering betaald maar volgens Gladys deed ze niet veel.
Ze heeft even naar het kind gekeken, de navel opnieuw verbonden en heeft onds weer weg gestuurd. Deze kliniek is voor alle dorpen in de beurt, waar moeten de mensen naar toe wanneer ze ziek zijn. We brengen de baby terug naar de farm waar de moeder op ons wacht.
Dan nemen we afscheid want we hebben al veel vertaging en er wachten nog veel mensen op ons.
(vandaag gehoord dat het goed gaat met de baby, nu 2 dagen oud) morgen gaan we er nog even langs.
Dit bericht heb ik voor de halft vanmorgen geschreven en voor de andere helft vanavond want er is sinds 7 uur weer stroom,  dat duurt tot 12 uur vanavond.