De voorbereidingen

Yes, deze week alles geregeld voor onze reis naar Sierra Leone: tickets, vaccinaties, malariatabletten en een visum.
En meteen weer de Afrikaanse sfeer geproefd; op de website van de ambassade in Brussel stond dat ze om 7.30 uur open zouden gaan. Vroeg uit de veren dus.
Om 9 uur kwamen we aan bij de ambassade, het zag er binnen donker uit. Toch maar aanbellen.

ambasssade

Na enige tijd komt een man open doen. Ja, de ambassade is nog gesloten, gaat pas om 10 uur open maar we mogen wel binnen wachten want het is tenslotte koud buiten. We nemen plaats in een wachtkamer. In het uur dat volgt komen er verschillende mensen de ambassade in en uit zonder dat duidelijk is wat hun doel/ functie was. Iedereen is even vriendelijk en geregeld wordt er dan ook Happy New Year geroepen. Een wat sjofel geklede man komt nieuwsgierig naar ons kijken. Op onze vraag waarom de ambassade pas om 10 uur open gaat terwijl op de website 7.30 uur staat antwoordt hij met een lach; This is Sierra Lion!

Rond 10 uur gaat het luikje waarachter het kantoortje is open. De man die de deur had open gedaan verschijnt en vraagt waarvoor we komen. We overhandigen hem ons paspoort, een pasfoto en het aanvraagformulier.
Een visum kost 100 euro, zegt hij maar wanneer willen we het visum eigenlijk hebben? Nou eigenlijk vandaag. Dat is dan 25 euro per persoon extra, zegt hij. Wil je die 25 euro niet betalen, dan moet je je paspoort met visum over 5 dagen komen ophalen. We kijken elkaar verbaasd aan; zo stond het niet op de website maar ja, terug komen over 5 dagen is natuurlijk ook geen optie.
Ja, we willen het visum wel vandaag hebben.
Dan moeten jullie nog even wachten, zegt de man want de jufrouw die het stempel moet zetten is er nog niet. Dan maar weer plaats nemen.

Om kwart voor 11 komt er een hele vriendelijke dame door de opening van het luikje: de dame van de stempel.Nu gaat alles relatief snel. En al gauw mogen we betalen. Kunnen we pinnen, vragen we. De dame kijkt ons enigszins verbaasd aan. (we hadden van de neef van Kelly gehoord dat je sinds kort in de ambassade kunt pinnen.) Prima, zegt de dame maar de 3 x 25 euro voor het versneld verkrijgen van het visum moeten we dan wel contant betalen…..
Als we om 11 uur naar buiten lopen, met 3 stempels in onze paspoorten en 375 euro lichter, zien we de sjofel geklede man. Hij is in de tuin aan het werken en zwaait vriendelijk naar ons.