De voorbereidingen 3 -Een computer schenken? Een interessante discussie

Wat nemen we mee? Shirts daar gaan we over nadenken maar een computer/ laptop?
We gaan voor de eerste keer kijken hoe alles loopt en zijn van mening dat we dan niet meteen maar alles moeten meenemen. Hoe doe je het goed?? Bekend is dat mensen in Sierra Leone het idee hebben dat hier alles goedkoop is en dat iedereen tassen vol met geld heeft.
14-7.02

Ik leg de vraag voor aan Abdul Kemokai, de directeur van Defence for Children Sierra Leone en ben heel blij met zijn antwoord. Want hebben we nog veel te leren hier in het westen over ontwikkelingshulp.
Dit is wat hij zei:
Remember our vision is for them to have their permanent secretariat but the idea was that the District Council can give them an office space. If their request is in line with that then i will fully support that they have a computer and install it at their secretariat. Otherwise we need to ask them to provide answers to the following questions:
1. What will be the main purpose of the computer and who will be incharge?
2. Where will it be installed?
3. How will it be sourced with electricity supply?
4. How will it be sustained?
We need to have their own views before bringing in our own ideas to build on their own ideas.

Later bel ik met een vriendin die 11 maanden in Sierra Leone is geweest. Zij had in die tijd ook een laptop aan iemand gegeven maar was er naderhand niet zeker van of ze er goed aan had gedaan. Ze vroeg zich af waarvoor die laptop nu werd gebruikt en hoe men aan onderdelen komt. En ik herinner me Gladys weer uit ons vorige project die hier bij mij thuis zat met een laptop waarvan de accu kapot was en een breuk in de stroomkabel zat. Met tape om de kabel en een zwaar boek erop werkte hij, wel met Nederlandse stroom…..