De Voorbereidingen 4: kinderrechten en jongeren voor jongeren.

De jongeren in Sierra Leone zijn heel benieuwd naar het leven van jongeren hier. Ze hebben geen idee waar Nederland ligt, hoe het land eruit ziet of hoe het leven van een jongere uitziet. Verder wil Samira graag weten hoe het hier is met de kinderrechten. Tja de kinderrechten in Nederland.
We hebben een kinderombudsman en er zeker loopt niet altijd alles goed maar als je kijkt naar de kinderrechten zoals ze hieronder staan beschreven…

recht op onderwijs

Ik vertel haar dat kinderen hier over het algemeen niet bezig zijn met kinderrechten simpelweg omdat de kinderrechten hier goed zijn geregeld. Leerplicht tot je 16e, gezondheidszorg gratis tot je 18e. en dan vertelik dat aouders hoge geldboetes of zelfs gevangenisstraf kunnen krijgen als hun kinderen niet naar school gaan. Wow is haar reactie, was dat hier ook maar zo.
Ik besluit om een aantal jongeren te vragen of ze mee willen werken aan een informatieklapper waarin we informatie over Nederland bundelen.
Maandagavond zijn we bij elkaar gekomen en het was een leerzame avond met veel enhousiaste mensen.
Fauve, Sarah, Rik, Koen en Wouter bedenken onderwerpen en verdelen ze. We praten over de verschillen hier en daar en we realiseren ons hoe goed we het hier hebben en hoe vanzelfsprekend we dat vinden. Ik heb het idee dat ook hier iets moois groeit. Er gaat gedacht worden over Nederland en zijn geschiedenis, Nederland waterland, Glas en tuinbouw, vervoer, schoolsysteem, het dagelijks leven en vrije tijd. Een hele klus, ik ben benieuwd.

Hieronder vind je een link naar een filmpje over een dag uit het leven van een meisje in Freetown.