Dan wordt het ochtend in Semamaya (enige achtergrondinformatie)

Semamaya, het dorp waar we in 2017 voor het eerst waren ligt op ongeveer 15 km van Kabala, hoog in de heuvels. De weg ernaartoe is erg slecht. De 16 meisjes die in Kabala naar de middelbare school gaan, lopen op vrijdag 3 uur terug naar huis en op zondagavond weer 3 uur terug naar Kabala.
In Semamaya en omgeving zouden ongeveer 4000 mensen wonen maar precies weten we het niet. De geboorte van de kinderen wordt waarschijnlijk zoals in vele dorpen in Sierra Leone niet geregistreerd. Dat betekent dat mensen geen geboortebewijs hebben en daarmee geen stemrecht en ook niet weten hoe oud ze zijn. De mensen die in Semamaya wonen behoren tot de Limbastam en spreken Limba. De Limbastam is de stam van de oorspronkelijke bewoners van Sierra Leone. Van andere stammen zoals de Fula en de Madingo vind je ook groepen mensen in de omringende landen. Het Limbavolk van Semamaya is een groep apart: het Limba dat ze spreken verschilt van het Limba van de mensen in andere Limbadorpen en zij leven ondanks dat ze niet zo ver van Kabala wonen redelijk geïsoleerd. Jongens en meisjes gaan over het algemeen naar de aan het dorp grenzende basisschool en dat geldt niet voor alle kinderen. Veel mensen zijn analfabeet.

Een van de maar drie klaslokalen van de basisschool.

Getrouwd wordt er op jonge leeftijd en mannen hebben meerdere vrouwen die op hun beurt soms wel 8 kinderen of meer hebben. Meisjes worden er rond hun 10e levensjaar besneden. Dat gebeurt door de traditionele vroedvrouwen. Voor hulpverleners en NGO’s is het moeilijk om een ingang te vinden bij de mensen in Semamaya. We hoorden dat Oxfam voor het laatst heeft geprobeerd om iets voor de mensen te doen maar zij beschouwen het nu als een lost community…….
De huizen in Semamaya worden op traditionele wijze gebouwd met water grond en as. De constructie is niet al te best en om de 3 tot 5 jaar moeten ze dan ook weer opnieuw worden gebouwd.

Tijdens ons bezoek worden we hartelijk ontvangen vooral door de Section Chief en de Mamy Queen. Maar de Town Chief een oudere man blijft op afstand.

Ook ‘s avonds is er geen contact met de plaatselijke bevolking.
‘s Morgens maken we een wandeling door het dorp. Kijk in het volgende bericht maar eens goed naar een beeldverslag van deze wandeling met bovenstaande informatie in je achterhoofd.