15 juli World Youth Skills Day (WYSD)

We hebben er serieus over getwijfeld na de gebeurtenissen van de afgelopen weken; moet de World Youth Skills Day die vorig jaar zo’n succes was wel door gaan? Waarom komen de autoriteiten niet in actie? Het lijkt of iedereen het maar gelaten accepteert dat de generator gestolen is. (Denkt men dat er wel weer geld uit het westen komt voor een nieuwe generator) We hebben stevige discussies met de jongeren van YAN. Ook binnen onze groep is er twijfel. Maar wat als wij deze dag niet sponsoren, het lijkt alsof de volwassenen rondom de groep het helemaal niet interesseert en hoe kan de toekomst dan beter worden?? Het kan toch niet zo zijn dat wij degenen zijn die verantwoordelijk zijn voor de toekomst van deze jongeren?

We besluiten toch geld te sturen. World Youth Skills Day is er immers om het belang aan te tonen van beroepsonderwijs/ een vak leren. YAN is van plan om verschillende vakmensen uit te nodigen om te vertellen over wat ze doen. Daarnaast is ook de lokale radio, Radio Shalom geïnteresseerd.
Vorig jaar was het de eerste keer dat de WYSD, georganiseerd door YAN, in dit district werd gevierd.

De datum hebben we samen verplaatst naar zaterdag de 16e omdat de 15e de laatste schooldag is.

De avond van tevoren is er een radio programma dat aandacht aan de dag besteed. Vanuit hier kunnen we het volgen. Heel bijzonder. Een van de jongere meisjes Tenneh komt ook aan het woord en vertelt dat ze naast haar middelbare school, gestart is met een opleiding tot kleermaker.

Luister nu live naar Radio Shalom:
http://radio.garden/listen/radio-shalom-89-5-fm/EjJNtQIa

De dag zelf begint zoals altijd met gebeden. Er zijn toespraken van de District Council, Owen Jones de leraar van Kabala Secondary School waar we nog veel contact mee hebben en vele anderen en daarna is er zoals altijd een heerlijke maaltijd bereid door de meisjes van YAN.

’s Avonds is er weer een radioprogramma waarin oudere leden van YAN vertellen dat ze nu, na 5 jaar de waarde van beroepsonderwijs zien. Zoals Finah Conteh, YAN lid van het eerste uur en inmiddels moeder van 2 kinderen. In het begin wilden alle YAN leden na de middelbare school gesponsord worden om naar de universiteit te gaan. Om verschillende redenen, maar vooral om de kosten en het feit dat je ook met wanneer je de universiteit hebt afgerond moeilijk aan het werk komt, hebben we dit niet gesteund Hierdoor was er binnen YAN en naar ons toe jarenlang verontwaardiging hierover.
Finah vertelt dat ze nu ziet dat ze, zeker als jonge vrouw, door een vak te leren onafhankelijk bent van je man of vriend. Zelf is ze gesteund door haar man, gestart met een opleiding tot kleermaker en zij wil nu binnen YAN de rol van voorvechter aannemen om jonge meisjes een onafhankelijk bestaan te gunnen.
Hieronder het radiofragment van Finah, in het Krio maar misschien versta je er meer van dan je denkt.
Op bovenstaande foto staat Finah met haar dochter helemaal links.