Het weekend met YAN, vrijdag

In het vorige verslag schreef ik over onze plannen met YAN in het eerste weekend en nu zit ik in Waterloo, een voorstad van Freetown. Het is zondagmiddag en YAN is net vertrokken, terug naar Kabala. Ik heb pas een beetje rust als ik hoor dat ze goed zijn aangekomen.
Het weekend was geweldig, voldeed aan alle verwachtingen.

Vrijdagavond komen ze aan maar daar gingen natuurlijk veel voorbereidingen aan vooraf en hoe verdeel je 15 jonge mensen over 3 slaapkamers. Dit jaar hebben Kelly en ik een container verscheept met alle spullen die we in de loop van de jaren hebben gekregen. Die toer om de container op z’n plek te krijgen spaar ik jullie maar, het was een reis van 21 dagen met veel geregel.
In die container waren o.a. stoelen, matrassen, lakens, kussens en een tent. Dat komt nu goed van pas.
De kamers worden ingericht, de tent opgezet, Hawa de schoonzus kookt en dan is het wachten. Ondertussen kijken we met de buurkindjes een film. (op de laptop, beamer, en met behulp van een generator)

De buurkindjes is een verhaal apart. Zij zijn met 7 in de leeftijd van 1 tot 17 jaar en wonen samen met hun oma. De oudste Ali gaat naar de eerste klas van de middelbare school. Vanmiddag hebben we ze allemaal van kleren voorzien afkomstig uit de zakken uit de container. Ik heb ze verteld dat ze in hun nieuwe kleren naar de film mogen komen en trots dat ze zijn!

En dan komen ze aan, 12 jongeren van YAN. drie meisjes zijn niet meegekomen, zij zijn in hun dorp gebleven omdat dit weekend de laatste dag is van de initiation in de Bondo society van enkele meisjes uit het dorp. Ze kwamen er niet onderuit om daar aan mee te doen, de druk vanuit de gemeenschap was te groot. We hebben van alles geprobeerd tot aan de Paramount Chief aan toe die overigens vond dat ze toestemming moesten krijgen van de Town Chief om te gaan maar het mocht niet baten.
Het voort te ver om hier iets over de Bondo te vertellen. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een gruwelijke traditie is. Wil je meer weten dan staan er een goed artikel op wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Female_genital_mutilation_in_Sierra_Leone

Kamers verdelen, eten, jongens en meisjes apart en dan even samen komen in de woonkamer.

En… ze brengen een cadeautje mee.