De Cotton Tree van Freetown.

Even heel ander nieuws.

Zo verdrietig, vannacht is de oude Cotton Tree in Freetown omgevallen. De oude boom in het centrum van Sierra Leone was het symbool van Vrijheid. Het verhaal gaat dat in 1792 de bevrijde slaven die terug kwamen naar Afrika en de stad Freetown hebben gesticht, onder de boom samen hebben gezongen, gebeden en gedanst.

Elk jaar reden we er verschillende keren langs, het laatste jaar schrok ik van de slecht staat van de oude boom; was het zijn leeftijd, de smog in de stad die steeds erger wordt of is het het verdriet van de boom over de steeds toenemende armoede in dit land?

Of is het misschien zoals Sajor zei, ” De bomen protesteren tegen de ontbossing in Sierra Leone”.

Hij is gevallen en komt nooit meer terug.

De boom februari 2018.

24 mei 2023.
De boom was een rustplaats voor vele dieren zoals gieren en vleermuizen.

De boom februari 2023

Hieronder een paar oude foto’s en een kaart uit 1909

Een postzegel uit 1980