Teleurstellingen en motiveren

Als je hier geen goede auto hebt heb je een probleem.
En laat er nu net iets mis gaan met de versnellingsbak op de 3e dag.
Er is even paniek maar de mensen hier zijn heel creatief en uiteindelijk is de auto weer gemaakt.

’s Avonds gaan we naar het kantoor van YAN. Er zijn veel leden en ik heb gevraagd om degenen die naar Tacugama zijn geweest een presentatie te geven maar dat blijkt te moeilijk. Ik geef ze een stuk papier en vraag om op te schrijven wat je nu het meeste heeft verbaasd of wat je nog niet wist en dan komen ze los.
Iedereen heeft wel iets, kijk maar.

Iedereen leest wat hij/ zij heeft opgeschreven voor en daarna kijken we een film over chimpansees.

Op vrijdag gaan we naar LOMA Secondary School. Hier zitten de meeste jongeren, velen zijn dit jaar naar deze school gegaan waarom? Omdat ze op een andere school slechte punten hadden, blijkbaar kun je zomaar van school wisselen……
We ontmoeten hier maar 2 van de 9 jongeren.
Het maakt mij mismoedig.
De verklaring van de leraren geeft ook niet veel hoop; het is vrijdag, misschien zijn ze thuis omdat ze moslim zijn of zijn ze alvast naar hun dorp omdat er te weinig eten was. Echt een andere wereld.


’s Avonds komen we weer samen in het YAN kantoor. Nu geen film maar praten over ownership; wie is de eigenaar van YAN. Helaas zijn er maar 7 leden aanwezig maar zij zijn ook de meest gemotiveerden. Gedurende 1,5 uur hebben we een interessante discussie. Wat als leden die gekozen zijn om de groep te leiden niet functioneren? Moet je blijven klagen of wachten tot de volgende groep wordt gekozen of neem je zelf initiatief. Conclusie: YAN is van ons allemaal en om succesvol te zijn moet iedereen meewerken.
Aan het einde geven we Mariama, een jonger lid een kom met daarin geld om voor elke vergadering water te kopen. Zij krijgt hierover de verantwoordelijkheid. Verwarring alom want deze taak hoort toch bij de penningmeester???
Ik probeer hen duidelijk te maken dat zij een soort mini penningmeester is die alleen over dit stuk de verantwoordelijkheid heeft. Dan wordt er geklapt.